Zajímavosti, které jste o platině ještě netušili

Ač máme platinu spojenou hlavně se světem šperků, věděli jste, že téměř polovina vytěžené platiny se používá v katalyzátorech do automobilů? Ostatně přítomnost tohoto drahého kovu není překvapivá. Kromě platiny se v nich najde taktéž palladium a rhodium.

A není to jediná zajímavá skutečnost, kterou se platina vyznačuje. Při pokojové teplotě se jeví jako pevný, lesklý kov. Její bod tání činí 1768 °C. Ty, které ve škole bavila chemie, může zaujmout i další fakt z této oblasti. Platina je také jedním z nejhustších prvků periodické tabulky a má extrémně vysoký bod tání.

Prvním chemikem, který úspěšně vyčistil a izoloval platinu do čisté, jednoprvkové formy, byl Angličan William Hyde Wollaston. Tohoto milníku dosáhl v roce 1803.

Platina se na rozdíl od většiny ostatních kovů téměř nevyskytuje mezi minerály ve vnější vrstvě zemské kůry. A to i přesto, že zlato, platina a další vzácné kovy by se v zemské kůře teoreticky neměly vyskytovat vůbec.

Lze ji nalézt i v čisté formě, ačkoli se tak děje velmi vzácně. Platina se v přírodě vyskytuje především ve sloučeninách s jinými kovy ze skupiny podobné platině a musí projít po vytěžení i procesem čištění.

Chcete se dozvědět více o dalších zajímavostech, módě či špercích nebo drahých kamenech? Mrkněte na náš blog. Můžete si zde například přečíst zajímavosti o módní společnosti Sinsay nebo například o Mohito.

Exit mobile version